Galette met seizoensfruit
Als de maand juni een gebakje was, dan was het wellicht dit: een lichte galette met abrikozen, zwarte bessen en verse slagroom.
Ingrediënten
150 g bloem
85 g koude boter
1 eetlepel kristalsuiker
een snuf zout
4 abrikozen en twee handjes vol zwarte bessen (of ander fruit dat nu in seizoen is of uit je eigen tuin komt!)
1 el melk
100 ml volle room
poedersuiker en vanille-extract, naar smaak
Bereiding
Meng de bloem met de boter, suiker en zout (dat kan met je handen of in een cutter/food processor). Voeg scheutjes koud water toe tot het mengsel samenkomt tot een klomp deeg. Wikkel het in plasticfolie of een bijenwasdoek, en plaats een uurtje in de koelkast of een halfuur in de vriezer.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
Rol het deeg uit en gebruik wat bloem zodat het niet plakt (op het werkblad, het deeg én je deegroller). Het moet geen perfecte cirkel zijn - rustic is fine.
Beleg met het fruit en vouw de kanten losjes dicht. Bestrijk de kantjes met wat melk.
Zet de taart 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Klop terwijl de room op met poedersuiker en vanille-extract naar smaak (het heeft normaal niet veel van beide nodig). Zet de slagroom in de koelkast tot de taart klaar is en afgekoeld, en werk ze dan af.