Tex-mex ovenschotel met zoete aardappel
Ja, de eerste indruk is belangrijk. Maar ook de laatste. Wil je dus uitpakken met een verrassend, aesthetically-pleasing en vooral verrukkelijk dessert dan zijn deze lemon possets ideaal. Bovendien combineren ze het beste van twee werelden: rijke room en frisse citroen. De perfecte afsluiter van een vullende maaltijd.
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 kg zoete aardappel
1 ajuin
4 teentjes knoflook
800 g tomatenblokjes
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
optioneel: 1/2 tl chilivlokken
400 g kidneybonen
300 g maïs
500 g rundsgehakt, of gebruik seitangehakt voor een veggie optie
150 g geraspte cheddar
verse koriander (20 g)
Bereiding
Schil de zoete aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar in gezouten water. Pureer ze met een stamper of gewoon met een vork. Kruid bij met peper en zout.
Snipper het ajuintje fijn en snijd de look fijn. Stoof aan in een steelpannetje of kleine kookpot, op een middelhoog vuur in olie of boter tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de tomatenblokjes toe. Spoel de blikken uit door ze te vullen met wat water, om te roeren en dit erbij te gieten in de pan. Kruid met peper en zout, het paprikapoeder, de oregano en eventueel de chilivlokken voor extra pit. Voeg de helft van de koriander toe, grof gescheurd. Laat 10 minuten pruttelen op een laag vuur.
Haal de saus van het vuur. Spoel de kidneybonen en maïs onder water, laat uitlekken en voeg toe aan de tomatensaus.
Bak in een andere pan het gehakt rul. Kruid met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Doe het gehakt in een ovenschaal. Verdeel er de tomaten-bonensaus over. Daarboven komt de zoete aardappelpuree, die je gladstrijkt met een vork of een paletmes. Strooi de cheddar erover en zet alles 20 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten is en een kleurtje krijgt.
Strooi voor het serveren de rest van de verse koriander over de schotel.