Eenvoudige torta caprese
Torta caprese is een klassieke Italiaanse chocoladetaart met amandelmeel, ontstaan op het eiland Capri. Toen ik ze wou maken als dessert voor een Italiaans getint etentje volgde ik een recept dat ik op het internet vond, maar was verbaasd over de vele stappen én afwas. Vooral omdat het resultaat veel weg had van de Flourless Chocolate Cake uit het boek Lazy Baking van Jess Elliott Denison die veel makkelijker is om te maken. Ik besloot daarom om beide recepten te combineren tot een eenvoudige torta caprese: de typische amandeltextuur en -smaak van de Italiaanse klassieker, gecombineerd met het gemak van Elliott’s eenpanscake. Het resultaat is een heerlijke crowd-pleaser die niet kan mislukken.
Ingrediënten
200 g donkere chocolade
200 g boter
een snuf zout
100 g amandelmeel
200 g bruine suiker
een scheut amaretto
6 eieren
optioneel: poedersuiker en/of rood fruit om te serveren
Bereiding
Smelt de chocolade en de boter met een snuf zout in een steelpannetje. Laat even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180° C. Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier.
Meng met de garde de suiker en het amandelmeel door het mengsel.
Breek de eieren erin en meng erdoor tot een fluwelen textuur. Eindig met de scheut amaretto.
Giet het mengsel in de taartvorm en bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen in de koelkast, want koud is de taart het lekkerst en komt de amandelsmaak het beste door. Serveer eventueel met poedersuiker en rood fruit.